Nieuwe materialen opnemen in de Catalogus
Nieuwe boeken, tijdschriften en andere nieuwe materialen in uw mediatheek, wilt u natuurlijk meteen toevoegen aan uw online collectie zodat iedereen ze kan vinden en lenen.
T p |
Voor het opnemen van een nieuwe titelbeschrijving in de catalogus zijn er vijf invulschermen. In figuur 4-1 ziet u het eerste invoerscherm met de Titelbeschrijving. zie Invoerschermen invullen
De andere vier invulschermen vindt u via de vier knoppen onder de Titelbeschrijving: Exemplaarbeheer, Vrije tekst, Trefwoorden en Koppelingen.
T p
Voor het invoeren van boeken met bijvoorbeeld verschillende delen, waarbij veel informatie overeenkomt kunt u gebruik maken van de dupliceerfunctie.
Zie: Een nieuw document opnemen met de dupliceerfunctie
Titelbeschrijving
In dit scherm vult u de algemene kenmerken van het boek in (titel, auteur, SISO-code, etc.). Na het invullen en opslaan van dit eerste scherm heeft u toegang tot de andere drie invulschermen.
Zie: Titelbeschrijving
T p
Maak zoveel mogelijk gebruik van de keuzelijsten door op de knopjes met de drie puntjes achter de in te vullen velden te klikken.
Zie ook 3 Keuzelijsten
Exemplaarbeheer
In dit scherm vult u de exemplaargegevens van het boek in (uitgever, druk, ISBN etc.). Als u meerdere exemplaren van dezelfde titel heeft dan kunt u de gegevens van alle exemplaren hier vastleggen.
In dit scherm kunt u de exemplaargegevens van elk exemplaar afzonderlijk vastleggen. De gemeenschappelijke gegevens van elk exemplaar zoals titel, auteur, samenvatting, trefwoorden, etc. hoeft u dan maar één keer op te nemen.
Als alle exemplaren identiek zijn kunt u met de handige kopieerfunctie de gegevens toch snel vastleggen.
Zie: Exemplaarbeheer en Een nieuw exemplaar toevoegen
Vrije tekst en bijlage
Ruimte om bijvoorbeeld een annotatie of een samenvatting in te vullen. U kunt maximaal 32.000 tekens (circa 11 pagina’s A4) invoeren.
In het veld bijlage kunt u aangeven of er losse bijlagen bij het document horen (bijvoorbeeld een woordenlijst of losse onderdelen van een spel). Tijdens het uitlenen en innemen verschijnt er dan een pop-up, zodat u kunt controleren of deze losse bijlage ook daadwerkelijk mee wordt uitgeleend of ingenomen.
Zie: Vrije tekst
Trefwoorden
Op dit tabblad kunt u trefwoorden koppelen aan het document.
Zie: Trefwoorden
Foto's en andere bestanden koppelen
In dit scherm kunt u foto’s en andere bestanden aan het document kunt koppelen. Zo kunt u bijvoorbeeld de omslag van een boek laten zien, maar u kunt ook tekstbestanden (rapporten, samenvattingen, werkstukken) in pdf- of MS-Word formaat koppelen. Geluids- en videofragmenten behoren ook tot de mogelijkheden.
Zie: Foto's en andere bestanden koppelen